dissabte, 5 d’abril del 2014

Noticies sobre la sortida al Comabona del 13 d'Abril

Bon dia a tots i totes!!!!

Us passo informació sobre la sortida al Comabona del 13 d'Abril.

El Comabona és el cim d’anomenada més oriental de la serra del Cadí i un dels millors miradors de la cara nord del Pedraforca, bressol de l’alpinisme català. Com tota la serra té dos vessants ben diferenciats. El nord és feréstec i abrupte amb caients acanalats cap a la Cerdanya que superen els 500m. El vessant sud, en canvi, és majoritàriament suau però amb pendents constants, àrid i calorós.
La ruta proposada no és pas la via normal d’aquest cim, transcorre totalment fora de camí però no presenta grans dificultats d’orientació. En canvi ens oferirà un ambient tranquil, podrem conviure amb un grapat d’isards, i decidirem en tot moment com evitar les tarteres i els rasclers de roca calcària cercant referències al paisatge.

Per arribar al coll de Torn tenim diverses possibilitats. La més senzilla és fer l’accés en cotxe com si anéssim al Pedraforca, o sigui que arribem al poble de Saldes, continuem en direcció a Gósol, i al cap d’un quilòmetre agafem el primer trencall a mà dreta que ens porta fins al mirador de Gresolet (on aparcaríem si anéssim al Pedraforca des del refugi). La carretera a la propera corba es converteix en una pista forestal.
Aquesta pista forestal creua la falda de tota la cara nord del Pedraforca, cosa que la fa perillosa després de pluges importants i impossible de transitar quan han caigut les primeres nevades. Els responsables del Parc Natural del Cadí-Moixeró la tanquen amb una barrera, quan la situació ho demana, poc després del mirador de Gresolet (a la vertical del refugi Lluís Estasen). Això passa aproximadament des del mes de novembre fins al mes de maig, en canvi per l’altra banda, des de Bagà, no hi ha barrera, o sigui que allò que determina si es pot passar o no és la presència de neu.
Anem avançant per aquesta pista, tot passant pel Collell, el coll de les Bassotes (d’on surt la via normal del Comabona pel sender de petit recorregut), i finalment arribem al punt més elevat, al coll de Torn, on aparquem. Són poc més de 5km de pista forestal apta per a turismes (si no hi ha una situació atípica).
Un altre possibilitat, aconsellada si creieu que la barrera de l’altre accés és tancada per la presència de neu o perill d’esllavissades, és des del poble de Bagà, passant pel poble de Gisclareny i arribant al coll de la Bena, on s’acaba la carretera es  i comença la pista forestal. Del coll de la Bena al coll de la Bauma és obac, a principis de primavera ens podem trobar que hi hagi neu, i més endavant, a partir del coll de la Bauma, no en trobem més fins molt amunt, ja que és solell. Al coll de la Bauma trenquem a mà dreta i ens enfilem fins al coll de Torn per algun tram una mica més precari (tot i transitable en turisme). Són gairebé 20 km des de Bagà.
L’últim accés és una mica abans d’arribar a Saldes, agafant una pista cap al santuari de la Mare de Déu de Gresolet i pujant fins al coll de la Bauma (uns 12 km), on ens ajuntem amb l’accés anterior.

ASCENSIÓ DES DEL COLL DE TORN
Des del coll de Torn podem veure els dos punts clau de la ruta, on assolirem la carena i quan l’abandonarem a la tornada. Comencem a caminar pels prats cap al nord amb tendència cap a la dreta. Quan arribem al bosc i sempre en direcció nord-est, hem de creuar dos petits barrancs que baixen de la carena. A poc a poc el bosc es va esclarissant i, evitant els trams de tarteres per sota i fent sempre una diagonal cap a la dreta, tracem un camí fins a la carena de la serra Pedregosa. Quan arribem a la carena el paisatge canvia completament, sembla un altre món, a la tardor trobem un altiplà desèrtic i aïllat del món, en canvi a finals de primavera hi ha una verdor generosa que fa la delícia del bestiar que hi pastura.
A l’esquerra i separat per la fondalada on hi ha el Cortal dels Cortils, ens queda el pic de la Costa Cabirolera, i a la dreta hi tenim un gran pla amb algunes dolines amb el Comabona al fons. Aquí podem optar per anar directament cap a la carena i pujar al Puig de la Font Tordera, que té un doble cim molt planer, o flanquejar-lo i anar directament al collet de Comabona. Si optem per la segona opció creuarem el GR però no l’hem pas de seguir gaire estona perquè no passa pel cim, vora el collet de Comabona enfilem recte cap al cim, que és el darrer de tres turons molt semblants que hi ha.


Estare pendent de la neu , per informar del material a dur,raquetes,grampons i la penjare al facebook i enviare correu.

Salut i gas al matalàs!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada